Header nederlander

bekende nederland

''De bekende Nederlander'' is een fenomeen dat in toenemende mate in de belangstelling staat (u hoeft de TV maar aan te zetten en tal van volslagen onbekende Bekende Nederlanders vullen het scherm) en ook ODI wordt daardoor aangesproken. Hopelijk u ook. Vandaar dat ODI deze winter een toneelstuk met die titel gaat opvoeren, een blijspel. Want in de sombere wintermaanden kunt u wel een opkikker gebruiken. En die krijgt u dan ook!

''De bekende Nederlander'' (''Man of the moment'') is een blijspel in twee bedrijven door Alan Ayckbourn, vertaling Gees Linnebank.

Het stuk is dan wel een blijspel, er valt wat te lachen, maar de ondertoon is hoogst ernstig. De Bekende Nederlander is namelijk doorgaans een mens met een dubbel leven. We zien op de TV de schone schijn, de glamour, het klatergoud. Maar in eigen kring vertoont de BN-er nogal eens trekken van een machtswellusteling die alleen maar denkt aan de kijkcijfers en zijn imago.

Het stuk speelt zich af op het terras van het Spaanse buitenhuis van de hoofdpersoon. Hij is daar met zijn vrouw, die steeds meer moeite heeft met het dubbele gezicht van haar bekende man, met een man die hij in een misdadige periode in zijn leven heeft ontmoet en diens vrouw die door die eerdere ontmoeting voor het leven is getekend. Schijn en werkelijkheid wisselen elkaar af, de confrontaties tussen de personen is ontluisterend en het eind is schokkend. Het blijspel blijkt aan het eind niet echt een blijspel te zijn geweest. Ook het stuk zelf worstelt met het dilemma tussen schijn en werkelijkheid. Die worsteling laat zich hier niet goed uitleggen, die kunt u het best zelf ervaren.

Regie:   Evrim Akyigit