Justus van Maurik uit Hilversum
Justus van Maurik is een Hilversumse toneelvereniging die sinds 29 augustus 1901 actief bezig is met amateurtoneel en daarmee ook gelijk de oudste in het Gooi is. De vereniging is vernoemd naar een bekende Nederlandse toneelschrijver. Tijdens de tweede wereldoorlog heeft de club stilgelegen. Maar in 1946 hebben de toenmalige leden de draad weer opgepakt en hebben ze vol overgave weer de meest uiteenlopende stukken gespeeld.
Ze hebben op diverse locaties hun stukken opgevoerd, waaronder Hotel Jans, de aula van het Gemeentelijk Gymnasium en de aula van Scholengemeenschap Groot Gooyland.
Vanaf dit jaar spelen ze in Theater Achterom, wat uitermate goed is bevallen. Ze hebben al jaren een eigen clubhuis waar wekelijks gerepeteerd wordt.
Qua stukken proberen ze steeds meer de uitdagingen van het toneelspelen op te zoeken en dat gaat ze goed af. Justus van Maurik is een vereniging die al heel wat stormen heeft doorstaan, maar ik zou bijna zeggen, die niet kapot is te krijgen.
De eenakter
Justus van Maurik speelt ''De luchtballon'' van Carl Slotboom.
Regie: Jan van de Meent
Spel: Anne-Mieke Peet, Raymond Schouten, Jacqueline Schouten, Paul Creemers en Atie Veer-Beuken
We begeven ons naar een weiland ergens in Nederland waar een luchtballon gereed staat voor vertrek. Het aantal passagiers dat met deze vaart aan boord zal gaan bestaat o.a. uit Greet en haar zoon Guus. Zij heeft deze ballonvaart cadeau gekregen van haar inmiddels overleden broer.
Greet is een wat arrogante, lastige vrouw, die samen met haar vrijgezelle zoon de tocht zal gaan ondernemen. Guus woont, ondanks zijn meer dan volwassen leeftijd, nog steeds bij zijn moeder, en vindt dat ook wel goed zo.
Het zijn duidelijk mensen van enige stand.
Piet en Agnes, zijn de andere passagiers die mee zullen reizen. In tegenstelling tot Greet en Guus, zijn zij nogal volkse mensen. Agnes heeft, door het invullen van een puzzel in de Story, een prijs gewonnen. En die prijs bestond uit een ballonvaart voor 2 personen. Maar al snel zal blijken dat beide koppels behoorlijke tegenpolen van elkaar zijn, met allerlei hilarische gevolgen van dien. De ballon zal bestuurd worden door Brenda, die haar werk net zo serieus neemt als ze er uit ziet.
Kortom, 'De Luchtballon' levert een zeer komisch tafereel op, waarbij de lachspieren zo af en toe flink zullen worden geprikkeld.
Terug naar: "eenacterfestival 2007".